Postări populare

miercuri, 6 iulie 2011

Zilele orașului Petrila - Nirvana Socială



La sfîrșitul săptămînii trecute s-au desfășurat la Petrila, sub bagheta Maestrului Ion Barbu, așa cum ne-am obișnuit deja, zilele orașului. Legate de ziua de 28 iunie cînd s-a născut scriitorul Ion Dezideriu Sîrbu, sărbătorile s-au bucurat de oaspeți dragi, de muzică bună, de happeninguri cu copiii de la Casa Memorială, de concurs de poezie în Peștera Bolii, chiar si de teatru în aer liber.
S-a lansat și numărul 6 al ziarului  NIRVANA SOCIALA, ¨ ziar de perete al celor puși la perete ¨ editat de Societatea Culturală Condiția Română.
Ziarul prezintă pe prima pagină ¨Proclamația de la Petrila¨ - ¨un proiect pentru starea de sărbătoare a orașului Petrila¨  în care autorii sugerează  autorităților instituirea sărbătorilor orașului, sub denumirea ¨Zilele orașului Petrila¨ .

Sărbătorile ar trebui să cuprindă ziua de 29 iunie, drept sărbătoare a Hramului Orașului Petrila (propunere argumentată prin faptul că numele orașului nu poate veni decît de la SFÂNTUL PETRU, despre care povestirea lui Ion D. Sîrbu Sfântul Petru în Petrila spune că, nu doar  a stat 7 ani în Petrila, dar a și muncit în subteranele ei) și ziua de 28 iunie, ziua de naștere a brandului orașului, scriitorul Ion D. Sîrbu.
Așa să ne ajute Dumnezeu ! - și să-i lumineze pe diriguitori ... să se împlinească urarea pe care scriitorul Radu Tudoran o face pe prima pagină a revistei.
 Revista găzduiește și alte proiecte, sugestii, menite a înfăptui schimbarea la față a orașului, sperînd a-l face din nou ¨o lume ce nu seamănă cu nici un alt loc din tară, cu nici o așezare posibilă, cu nimic și cu nimeni de nicăieri¨ așa cum spunea Ion D. Sîrbu:
Circuitul intersecțiilor în natura Petrilei - este un proiect imaginat de Ion Barbu, ¨acționînd pentru recuperarea valorilor orașului Petrila, înțelegînd să le poziționeze exact în locul pe care îl binemerit㨠. Proiectul propune definirea intersecțiilor mari ale orașului prin numele a trei personalități marcante pentru patrimoniul cultural al României care s-au născut și au trăit în Petrila.

Este vorba despre
LUDOVIC BACS  dirijorul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, născut în 1930 la Petrila,
DINU APETREI  1955 - 1994, actor, născut la Petrila
JOZSEF  KAPPL  compozitor și basist român, celebru ca membru al trupei Phoenix, născut în 1950 la Petrila.
Parcul Cultural este o altă propunere, cu atît mai mult cu cît acesta a existat în vremurile de început ale mineritului în Petrila, numindu-se inițial Grădina Publică Nicolae Teodorescu.
Schimbarea aspectului actual al cimitirului din Petrila, că doar, vorba unui cetățean al orașului, ¨pendinte rău de Petrila¨, <<Petrila este orașul care începe și se termină cu un cimitir. Depinde de unde ¨vii¨sau de unde ¨morți¨ ...>>, dar și denumirea lui printr-o sintagmă a scriitorului Ion D. Sîrbu ¨EU SUNT EPILOGUL
Sînt prezenți în paginile revistei Cetățenii de aur ai Coloniei Literare Petrila, cei care au onorat prin prezența și prietenia lor colonia.

Au fost aici poetul Șerban Foarță, poetul Robert Șerban, Nucu Pandrea și Dinu Olărașu, artista plastică Petra Marian care a venit tocmai din arhipelagul Caraibelor; au venit și vechi și dragi prieteni ai coloniei, Fundația Tășuleasa Social și Cosmin Bumbuț, autorul a nenumărate fotografii memorabile ale Petrilei.Au fost și actorii trupei de teatru AUĂLEU TEATRU din Timișoara care au realizat o premieră absolută în istoria orașului, primul teatru în stradă din istoria Petrilei. A fost și Centrul de Introspecție Vizuală din nou la Petrila.
Pe toți îi întîlnim în paginile revistei.
Ne mai răsfață cu cuvinte frumoase poeta Elena Stefănescu și scriitoarea Doina Jela.
Aflăm și despre apropiata lansare a volumului Zidul de sticlă – Ion D. Sîrbu în arhivele Securității, o carte eveniment semnată de Clara Mareș.
Avem și ¨Petrila, personaj de poveste¨, o cronică la romanul lui Răzvan Rădulescu Teodosie cel Mic, in care, fără glumă, Petrila chiar este personaj de poveste.

Avem și interviu cu Ludovic Bacs care deapănă amintiri despre o Petrilă înfloritoare în care toată lumea trăia ca într-o familie mare ?!

Cu infinită tristețe privim, doar în revistă de acum, chipul unuia dintre cei mai mari prieteni ai coloniei,  Ion Zubașcu, poetul care spunea ¨am trăit tot ce se putea trăi într-o viață încercată de om/ ca poezia mea să fie deplină nu mi-a mai rămas decît moartea¨

Dar, pentru a ne șterge lacrima, ne zîmbesc din paginile revistei copiii de la Petrila, cei care au defilat cu decalogurile lui Ion D. Sîrbu și Octavian Paler pe străzile orașului, au scris și au lansat la apă în Peștera Bolii bărcuțele cu poezii.















A, să nu uit, cîștigătorul celui mai cinstit concurs de poezie, singurul în care jurizarea a făcut-o mama natură prin curgerea rîului Galbena din Peștera Bolii, a fost poetul Mihai Ursachi cu poezia
’’Post scriptum. Transversaliile mari sau cele patru estetici. Poezie pe care a scris-o magistrul Ursachi pe cînd se credea pelican’’
Un om din Tecuci avea un motor   
dar nu i-a folosit la nimic.'' 



Ar mai fi oare ceva de spus ... dacă da, cu siguranță veți găsi totul în paginile revistei pe care vă invit să o citiți urmînd link-ul de mai jos:
http://issuu.com/ocsike/docs/nirvana_sociala_no_6?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true



 LECTURĂ PLĂCUTĂ !