Postări populare

joi, 28 martie 2013

Larry Watts, Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România

In ultima vreme am o problemă cu istoricii. Mai intâi a fost cartea lui Lucian Boia pe care n-am inţeles-o deloc. Acum câteva zile nu pricepeam deloc resuscitarea interesului pentru personalitatea lui Ion Mihai Pacepa.In fine m-am dumirit: e pe cale de aparitie şi lansare noul volum al lui Larry Wats, de fapt volumul al 2 lea din trilogia promisă si intitulată „ Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România “ şi de aici noi controverse privindul pe marele spion Pacepa şi contribuţia lui la istoria recent a României.



A trădat sau n-a trădat Pacepa? A fost sau n-a fost Pacepa agent KGB?

              - Istoricul Cristian Troncotă: În urma numeroaselor cercetări pe care le-am făcut, pot să afirm şi să susţin faptul că generalul Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic şi pot aduce oricâte argumente se doreşte. Primul argument este determinat de modul în care acesta a ajuns în Serviciile Secrete, adus de către sovietici.

Am citit şi eu în Orizonturi Roşii povestea recrutării lui Pacepa, povestita de el insuşi, adică secretul lui Polichinelle. E un fapt, dar din punctul meu de vedere nu unul care demonstrează indubitabil că Pacepa a fost agent KGB. Raportîndu-mă la epocă, la modul în care erau conduse serviciile secrete in acei ani, nici nu mi se pare ciudat. Mie una, în anul de graţie 2013, mi se pare ireal si lipsit de maturitate să cred că agenţii secreţi sau, mă rog, angajaţii serviciilor secrete din România la acel moment, nu erau în mod implicit agenţi KGB, atât de intricate par să fi fost serviciile secrete ale celor două ţări. Mai degrabă nu-l cred pe omul care mi-ar spune că nu a lucrat decât în interesul României. Din multele cărţi citite am înţeles că toată structura organizatorică a serviciilor a fost importată si implementată de serviciile secrete ruseşti şi atunci, să nu fi existat un control asupra acestor oameni din partea sovietică?




              - Refuz să cred că a fost recrutat de americani atât timp cât el era în supravegherea sovieticilor, lucra cu sovieticii, primea instrucţiuni de la sovietici – spune Cristian Trâncotă.

Pe mine, simplu cititor de romane “de acţiune”, mă surprinde această afirmaţie , dimpotrivă mi s-ar părea firesc să fie recrutat de americani din această poziţie şi transformat în agent dublu cu atribuţii de culegere de informţii dar şi de intoxicare în măsura în care acest lucru era posibil la acel nivel. Nu asta fac serviciile secrete când îşi racolează unul altuia agenţii ?

             - Pentru Direcţia de Informaţii Externe, pentru spionajul românesc, aceasta a fost cea mai mare catastrofă posibilă.

Da, cu această afirmţie sunt perfect de acord!

Istoricul Larry Watts va lansa, pe 15 aprilie, un nou volum al lucrării „Războiul clandestin al Blocului sovietic contra României“. Watts va dedica un capitol analizei plecării generalului Pacepa din ţară în 1978 şi acţiunilor întreprinse de acesta după ce a primit protecţie americană. Sovietologul susţine că potrivit declaraţiilor generalului Ion Mihai Pacepa, acesta a fost spion KGB. De asemenea, Watts a arătat că rezultatul acţiunilor lui Pacepa în America se potriveau dezinformărilor de la Moscova. La rândul lui, generalul Ioan Talpeş susţine că prin dezinformările sale, Pacepa a îngreunat inclusiv negocierile aderării României la NATO. Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE), Cătălin Harnagea, unul dintre susţinătorii reabilitării lui Pacepa, consideră însă că acuzaţiile aduse generalului sunt nefondate. „Nu am avut şi nu am vreun motiv să cred că generalul Pacepa a fost agent sau ofiţer KGB pe timpul cât a lucrat în cadrul Direcţiei Securităţii Statului“, a spus Harnagea..

 Paragrafele cursive reprezintă fragmente dintr-un interviu pe care istoricul Cristian Trâncotă l-a dat pentru revista “Historia special”, care va apare vineri integral şi din care Adevărul a publicat doar o parte.
<http://adevarul.ro/news/eveniment/istoricul-cristian-troncota-pacepa-agentul-rusilor-datcea-mai-crunta-lovitura-spionajului-romanesc-1_51533e7d00f5182b8558ac3e/index.html>

Pe mine, om de rând, cititor simplu, mă surprind controversele care încă există asupra lui Ion Mihai Pacepa, în condiţiile în care el trăieşte şi este foarte activ şi nu numai atât, dar există atâţia oameni care l-au cunoscut, au lucrat cu el şi ar putea spune multe dar nu o fac. Ba dimpotrivă foşti şefi ai serviciilor secrete fac afirmaţii absolut contradictorii asupra rolului pe care l-a jucat nu numai în epocă dar şi în evoluţia ulterioară a serviciilor şi nu numai a celor româneşti.
In anul 2009 Lucia Hossu Longin a publicat la Humanitas o carte intitulată „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa”, urmare a întâlnirii cu generalul, deci este posibil.


Probabil că trebuie însă să treacă zeci de ani de la evenimente, să dispară oameni pentru ca adevărul să poată fi spus. Pâna atunci aşteptăm cu interes noua carte a lui Larry Watts.